Google Scholar Son Veri Güncelleme Tarihi : 14.02.2025 22:36:02
WOS Son Veri Güncelleme Tarihi : 15.02.2025 11:33:13
HÜBAP Son Veri Güncelleme Tarihi : 18.02.2025 00:00:10
Kişisel Bilgiler

DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞERMİN TOP
- E-posta: sermin.top@harran.edu.tr
- Adres: -
- İş Tel (Dahili): 0 (414) 318 30 00 /
- Bağlı Birimi : Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları
- Web Adresi: https://havis.harran.edu.tr/sermin.top

Eğitim Bilgileri
Mezuniyet
Doktora
2018 - 2023
ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ/HAYVAN BESLEME VE BESLENME HASTALIKLARI (DR)/
Tez Adı: Farklı Vejetasyon Dönemlerinde Erzurum (Aşkale) Çayırları ile Yulaf ve Tritikale Otlarının Besleyicilik Değerlerinin Karşılaştırılması
Yüksek Lisans
2017 - 2018
GİRESUN ÜNİVERSİTESİ
SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ/TIBBİ MİKROBİYOLOJİ (YL) (TEZLİ) (RTE ÜNİV. ORTAK)/
Tez Adı: ---
Lisans
2011 - 2016
ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
VETERİNER FAKÜLTESİ/VETERİNER PR./
Tez Adı: ---
Araştırma Alanları
Sağlık Bilimleri Temel Alanı
Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları
Akademik Idari Deneyim
AKADEMİK ÜNVANLAR
- ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ
- 2021 -
- HARRAN ÜNİVERSİTESİ
- VETERİNER FAKÜLTESİ / ZOOTEKNİ VE HAYVAN BESLEME BÖLÜMÜ
- DOKTOR ÖĞRETİM ÜYESİ
- 2024 -
- HARRAN ÜNİVERSİTESİ
- VETERİNER FAKÜLTESİ / ZOOTEKNİ VE HAYVAN BESLEME BÖLÜMÜ
YÖNETİMSEL GÖREVLER
- Komisyon Üyeliği
- 2024 -
- HARRAN ÜNİVERSİTESİ
- Eğitim ve Öğretim Komisyon Üyeliği
- 2024 -
- HARRAN ÜNİVERSİTESİ
- Komisyon Üyeliği
- 2024 -
- HARRAN ÜNİVERSİTESİ
- Dekan Yardımcısı
- 2024 -
- HARRAN ÜNİVERSİTESİ
Tezler
YÖNETİLEN TEZLER
Yönetilen tez bilgisi bulunamadı.
Dersler
VERİLEN DERSLER
HAYVAN BESLEME VE BESLENME HASTALIKLARI,2024-2025,Lisans (Türkçe)
YEMLER, YEM HİJYENİ VE TEKNOLOJİSİ,2024-2025,Lisans (Türkçe)
Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları,2023-2024,Lisans (Türkçe)
HAYVAN BESLEME VE BESLENME HASTALIKLARI,2023-2024,Lisans (Türkçe)
Yayınlar&Eserler
Makale Adı : The effects of acetylsalicylic acid on performance, carcass traits, breast meat quality and white striping muscle defects in broiler chickens
Dergi Adı : Journal of the Science of Food and Agriculture
Cilt :
ISSN : 0022-5142
Yayın Tarihi : 2025
Makale Adı : Rye-grass-derived probiotics alleviate heat stress effects on broiler growth, health, and gut microbiota
Dergi Adı : Journal of Thermal Biology
Cilt : 119
ISSN : 0306-4565
Yayın Tarihi : 2024
Makale Adı : The Effects of Hot Pepper Seeds Added to the Diet in Quails on the Morphology of the Oviduct and Ovary
Dergi Adı : Adnan Menderes University
Cilt : 12
ISSN : 2146-7269
Yayın Tarihi : 2023
Makale Adı : The Relationship between Helicobacter pylori and Intestinal Parasites in Patients with Peptic Ulcer
Dergi Adı : Medical Records - International Medical Journal
Cilt : 5
ISSN : 2687-4555
Yayın Tarihi : 2023
Makale Adı : The effect of fermented natural lactic acid bacteria liquid and water-soluble carbohydrate admixture on alfalfa (Medicago sativa L.) silage fermentation quality, in vitro digestibility and methane production
Dergi Adı : Mehmet Akif Ersoy Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi
Cilt : 8
ISSN : 2148-6239
Yayın Tarihi : 2023
Makale Adı : Effect of Almond (Prunus Dulcis) Hull Addition to Alfalfa Silage on Silage Quality and In Vitro Digestibility
Dergi Adı : ERCİYES ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ DERGİSİ
Cilt : 20
ISSN : 1304-7280
Yayın Tarihi : 2023
Makale Adı : Kırmızı Biber Atıklarının Silaj Olarak Değerlendirilmesi (Evaluation of Red Pepper Waste as Silage)
Dergi Adı : MAS JOURNAL OF APPLIED SCIENCES
Cilt : 7
ISSN : 2757-5675
Yayın Tarihi : 2022
Makale Adı : Effects of Different Silage Additives on Silage Quality of Gramineae Forage Mixtures
Dergi Adı : MAS Journal of Applied Sciences
Cilt : 7
ISSN : 2757-5675
Yayın Tarihi : 2022
Makale Adı : Ordu İlinde sindirim sistemi şikayeti ile polikliniklere başvuran hastalarda bağırsak parazitlerinin sıklığının ve risk faktörlerinin değerlendirilmesi
Dergi Adı : Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi
Cilt : 79
ISSN : 0377-9777
Yayın Tarihi : 2022
Makale Adı : The Relationship between H. pylori and Dietary Habits in Obese Female Patients
Dergi Adı : Prof. Marin Drinov Publishing House of BAS (Bulgarian Academy of Sciences)
Cilt : 75
ISSN : 1310-1331
Yayın Tarihi : 2022
Makale Adı : The Frequency of Parasites in Primary School Gardens in Ordu Province
Dergi Adı : Doğu Karadeniz Sağlık Bilimleri Dergisi
Cilt : 1
ISSN : 2822-6445
Yayın Tarihi : 2022
Makale Adı : Sıcaklık stresindeki bıldırcınlarda probiyotik amaçlı fermente edilmiş laktik asit bakteri uygulamasının ovidukt ve ovaryum morfolojisine etkileri
Dergi Adı : Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi
Cilt : 33
ISSN : 1016-3573
Yayın Tarihi : 2022
Makale Adı : The effect of licorice additional alfalfa silage on silage quality
Dergi Adı : MAS Journal of Applied Sciences
Cilt : 7
ISSN : 2757-5675
Yayın Tarihi : 2022
Makale Adı : Factors influencing Helicobacter Pylori Positivity in Children
Dergi Adı : Nigerian Journal of Clinical Practice
Cilt : 24
ISSN : 1119-3077
Yayın Tarihi : 2021
Makale Adı : Epidemiology of Intestinal Parasites in Pediatric Patients: Example of Ordu Province
Dergi Adı : Online Turkish Journal of Health Sciences
Cilt : 6
ISSN : 2459-1467
Yayın Tarihi : 2021
Makale Adı : Hayvan Beslemede KullanılanToksin Bağlayıcılar
Dergi Adı : Bayburt Fen Bilimleri Dergisi
Cilt : 2
ISSN : 2667-579X
Yayın Tarihi : 2019
Makale Adı : Bakteriyofaj Ve Enzibiyotiklerin Hayvan Beslemede Kullanımı, Avantajları ve Dezavantajları
Dergi Adı : Yem Magazin
Cilt : 27
ISSN : 1302-2687
Yayın Tarihi : 2019
Makale Adı : The effects of acetylsalicylic acid on performance, carcass traits, breast meat quality and white striping muscle defects in broiler chickens
Yayın Tarihi : 2025
Atıf Sayısı :
Makale Adı : Rye-grass-derived probiotics alleviate heat stress effects on broiler growth, health, and gut microbiota
Yayın Tarihi : 2023
Atıf Sayısı :
Makale Adı : The Relationship between Helicobacter Pylori and Intestinal Parasites in Patients with Peptic Ulcer
Yayın Tarihi : 2023
Atıf Sayısı :
Makale Adı : The effect of fermented natural lactic acid bacteria liquid and water-soluble carbohydrate admixture on alfalfa (Medicago sativa L.) silage fermentation quality, in vitro …
Yayın Tarihi : 2023
Atıf Sayısı :
Makale Adı : The Effects of Hot Pepper Seeds Added to the Diet in Quails on the Morphology of the Oviduct and Ovary
Yayın Tarihi : 2023
Atıf Sayısı :
Makale Adı : Effect of Almond (Prunus dulcis) Hull Addition to Alfalfa Silage on Silage Quality and In Vitro Digestibility
Yayın Tarihi : 2023
Atıf Sayısı :
Makale Adı : Ordu İlinde sindirim sistemi şikayeti ile polikliniklere başvuran hastalarda bağırsak parazitlerinin sıklığının ve risk faktörlerinin değerlendirilmesi
Yayın Tarihi : 2022
Atıf Sayısı :
Makale Adı : Sıcaklık stresindeki bıldırcınlarda probiyotik uygulamasının ovidukt ve ovaryum morfolojisine etkileri
Yayın Tarihi : 2022
Atıf Sayısı :
Makale Adı : Evaluation of intestinal parasites and risk factors in patients applying to outpatient clinics with digestive system complaints in Ordu Province
Yayın Tarihi : 2022
Atıf Sayısı :
Makale Adı : The Frequency of Parasites in Primary School Gardens in Ordu Province
Yayın Tarihi : 2022
Atıf Sayısı :
Makale Adı : Effects of Different Silage Additives on Silage Quality of Gramineae Forage Mixtures
Yayın Tarihi : 2022
Atıf Sayısı :
Makale Adı : Kırmızı Biber Atıklarının Silaj Olarak Değerlendirilmesi
Yayın Tarihi : 2022
Atıf Sayısı :
Makale Adı : Meyan Otunun Yonca Silajına İlavesinin Silaj Kalitesi Üzerine Etkisi
Yayın Tarihi : 2022
Atıf Sayısı : 1
Makale Adı : The Relationship between H. pylori and Dietary Habits in Obese Female Patients
Yayın Tarihi : 2022
Atıf Sayısı :
Makale Adı : Effects of probiotic application on oviduct and ovarian morphology in quails under heat stress
Yayın Tarihi : 2022
Atıf Sayısı :
Makale Adı : Çocuk Hastalarda Bağırsak Parazitlerinin Epidemiyolojisi: Ordu İli Örneği.
Yayın Tarihi : 2021
Atıf Sayısı :
Makale Adı : Factors influencing Helicobacter Pylori positivity in children
Yayın Tarihi : 2021
Atıf Sayısı : 1
Makale Adı : Epidemiology of Intestinal Parasites in Pediatric Patients: Example of Ordu Province
Yayın Tarihi : 2021
Atıf Sayısı :
Makale Adı : Bakteriyofaj Ve Enzibiyotiklerin Hayvan Beslemede Kullanımı, Avantajları ve Dezavantajları
Yayın Tarihi : 2019
Atıf Sayısı :
Makale Adı : Hayvan Beslemede KullanılanToksin Bağlayıcılar
Yayın Tarihi : 2019
Atıf Sayısı :
Yıl - Makale Sayısı Grafiği
Toplam Makale Sayısı (WOS) : 1
Makale Adı : Bakteriyofaj Ve Enzibiyotiklerin Hayvan Beslemede Kullanımı, Avantajları ve Dezavantajları
Yayın Tarihi : 2019
Atıf Sayısı : 0
Yayın Yeri : -
Bildiri Adı : Investigation Of Animals In Ordu Metropolitan Municipality Animal Shelter For Intestinal Parasites
Bildiri Türü : Tam metin bildiri
Bildiri Sunum Türü :Sözlü Sunum
Yazar Bilgisi : ENGİNYURT ÖZGÜR, KARAMAN ÜLKÜ, YAR TÜRKAN MUTLU, yolalan gamze, TOP ŞERMİN
Alan Bilgisi :Sağlık Bilimleri Temel Alanı>Tıbbi Parazitoloji (Tıbbi Mikrobiyoloji)
Etkinlik Başlangıç Tarihi : 23.05.2023
Etkinlik Bitiş Tarihi :27.05.2023
Basım Tarihi :20.06.2023
Bildiri Adı : HAYVAN BESLEMEDE METİL SÜLFONİL METANIN KULLANIM OLANAKLARI
Bildiri Türü : Özet bildiri
Bildiri Sunum Türü :Sözlü Sunum
Yazar Bilgisi : YILMAZ EMRE, UYSAL SONER, UYSAL AYŞE, TOP ŞERMİN
Alan Bilgisi :Sağlık Bilimleri Temel Alanı>Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları
Etkinlik Başlangıç Tarihi : 17.03.2023
Etkinlik Bitiş Tarihi :19.03.2023
Basım Tarihi :23.03.2023
Bildiri Adı : IS IT IMPORTANT TO USE MATTRESS IN SHEEP?
Bildiri Türü : Tam metin bildiri
Bildiri Sunum Türü :Sözlü Sunum
Yazar Bilgisi : Uysal Ayşe, LAÇİN EKREM, TOP ŞERMİN, YILMAZ EMRE, UYSAL SONER
Alan Bilgisi :Sağlık Bilimleri Temel Alanı>Zootekni, Genetik ve Biyoistatistik
Etkinlik Başlangıç Tarihi : 17.03.2023
Etkinlik Bitiş Tarihi :19.03.2023
Basım Tarihi :22.03.2023
Bildiri Adı : CAN ANIMALS BE FED IN ULTRA-COLD ENVIRONMENTAL CONDITIONS?
Bildiri Türü : Özet bildiri
Bildiri Sunum Türü :Poster
Yazar Bilgisi : YILMAZ EMRE, UYSAL SONER, TOP ŞERMİN, UYSAL Ayşe
Alan Bilgisi :Sağlık Bilimleri Temel Alanı>Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları
Etkinlik Başlangıç Tarihi : 30.11.2022
Etkinlik Bitiş Tarihi :01.12.2022
Basım Tarihi :28.12.2022
Bildiri Adı : How Should Cats and Dogs with Chronic Kidney Disease Be Fed?
Bildiri Türü : Tam metin bildiri
Bildiri Sunum Türü :Sözlü Sunum
Yazar Bilgisi : UYSAL SONER, TOP ŞERMİN, UYSAL AYŞE, YILMAZ EMRE, YÖRÜK MEHMET AKİF
Alan Bilgisi :Sağlık Bilimleri Temel Alanı>Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları
Etkinlik Başlangıç Tarihi : 17.11.2022
Etkinlik Bitiş Tarihi :20.11.2022
Basım Tarihi :25.11.2022
Bildiri Adı : Advantages and Disadvantages of Raw Food Feeding
Bildiri Türü : Tam metin bildiri
Bildiri Sunum Türü :Poster
Yazar Bilgisi : TOP ŞERMİN, UYSAL SONER, YILMAZ EMRE, GÜL MEHMET, UYSAL AYŞE
Alan Bilgisi :Sağlık Bilimleri Temel Alanı>Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları
Etkinlik Başlangıç Tarihi : 17.11.2022
Etkinlik Bitiş Tarihi :20.11.2022
Basım Tarihi :25.11.2022
Bildiri Adı : DİGİTAL MEASUREMENT OF MORPHOLOGİCAL EFFECTS OF HEAT STRESS ON OVARY AND OVİDUCT İN QUAİLS.
Bildiri Türü : Tam metin bildiri
Bildiri Sunum Türü :Sözlü Sunum
Yazar Bilgisi : YILDIRIM ÖZGE, AYDIN SADIK SERKAN, KORKMAZ DENİZ, DEMİRCİOĞLU İSMAİL, KIRAR NURCAN, TOP ŞERMİN, ÖZDEN FATMA, EMRE BİRTEN, TEKÇE ALİ, KORKMAZ ÖMER
Alan Bilgisi :Sağlık Bilimleri Temel Alanı>Veterinerlik Doğum ve Jinekolojisi
Etkinlik Başlangıç Tarihi : 23.04.2022
Etkinlik Bitiş Tarihi :24.04.2022
Basım Tarihi :10.05.2022
Bildiri Adı : Digital Measurement of Morphological Effects of Heat Stress on Ovary and Oviduct in Quails.
Bildiri Türü : Tam metin bildiri
Bildiri Sunum Türü :Sözlü Sunum
Yazar Bilgisi : YILDIRIM ÖZGE, AYDIN SADIK SERKAN, KORKMAZ DENİZ, DEMİRCİOĞLU İSMAİL, KIRAR NURCAN, TOP ŞERMİN, ÖZDEN FATMA, EMRE BİRTEN, TEKÇE ALİ, KORKMAZ ÖMER
Alan Bilgisi :Sağlık Bilimleri Temel Alanı>Veterinerlik Doğum ve Jinekolojisi
Etkinlik Başlangıç Tarihi : 23.04.2022
Etkinlik Bitiş Tarihi :24.04.2022
Basım Tarihi :10.05.2022
Bildiri Adı : HAYVAN BESLEMEDE SACCHAROMYCES CEREVISIAE’NIN MİKOTOKSİN BAĞLAYICI OLARAK KULLANIM OLANAKLARI
Bildiri Türü : Özet bildiri
Bildiri Sunum Türü :Sözlü Sunum
Yazar Bilgisi : GÜL MEHMET, TOP ŞERMİN
Alan Bilgisi :Sağlık Bilimleri Temel Alanı>Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları
Etkinlik Başlangıç Tarihi : 04.12.2019
Etkinlik Bitiş Tarihi :06.12.2019
Basım Tarihi :
Bildiri Adı : Farklı Tarihlerde Biçilen Çayırların Verim Özelliklerinin Belirlenmesi ve Bazı Buğdaygil Hasılları İle Karşılaştırılması
Bildiri Türü : Özet bildiri
Bildiri Sunum Türü :Sözlü Sunum
Yazar Bilgisi : TOP ŞERMİN, GÜL MEHMET
Alan Bilgisi :Ziraat, Orman ve Su Ürünleri Temel Alanı>Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı>Çayır,Mera,Yem Bitkileri
Etkinlik Başlangıç Tarihi : 16.09.2022
Etkinlik Bitiş Tarihi :18.09.2022
Basım Tarihi :
Bildiri Adı : Giresun bölgesinde süt hayvancılığı ile uğraşan kişilerde metisilin dirençli S.aureus taşıyıcılık oranı
Bildiri Türü : Özet bildiri
Bildiri Sunum Türü :Poster
Yazar Bilgisi : güntepe gökçe, UZUNOĞLU EMEL, GENÇ SERPİL, UĞUR MEDİHA, DİREKEL ŞAHİN, TOP ŞERMİN, AKDEMİR CİHANGİR
Alan Bilgisi :Sağlık Bilimleri Temel Alanı>Tıbbi Mikrobiyoloji
Etkinlik Başlangıç Tarihi : 04.11.2018
Etkinlik Bitiş Tarihi :08.11.2018
Basım Tarihi :
Bildiri Adı : Kaba Yemlerde Göreceli Yem Değeri ve Göreceli Kaba Yem Kalite İndeksinin Önemi
Bildiri Türü : Özet bildiri
Bildiri Sunum Türü :Poster
Yazar Bilgisi : TOP ŞERMİN, GÜL MEHMET, YILMAZ EMRE, UYSAL Ayşe
Alan Bilgisi :Sağlık Bilimleri Temel Alanı>Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları
Etkinlik Başlangıç Tarihi : 29.02.2024
Etkinlik Bitiş Tarihi :03.03.2024
Basım Tarihi :
Bildiri Adı : The Cryptosporidium parvum Findings in the Waters Used for Agricultural Irrigation in Denizli Province Center, Turkey
Bildiri Türü : Özet bildiri
Bildiri Sunum Türü :Poster
Yazar Bilgisi : Sağlam Tuğba, DÜŞEN SERDAR, METE ERGUN, KARAMAN ÜLKÜ, TOP ŞERMİN
Alan Bilgisi :Sağlık Bilimleri Temel Alanı>Tıbbi Parazitoloji>: Cryptosporidium parvum
Etkinlik Başlangıç Tarihi : 03.06.2018
Etkinlik Bitiş Tarihi :06.06.2018
Basım Tarihi :
Bildiri Adı : Kedilerde Taurin Eksikliği ile Kardiyomiyopati Arasındaki İlişki
Bildiri Türü : Tam metin bildiri
Bildiri Sunum Türü :Poster
Yazar Bilgisi : YILMAZ EMRE,UYSAL SONER,TOP ŞERMİN,GÜL MEHMET,UYSAL AYŞE
Alan Bilgisi :Sağlık Bilimleri Temel Alanı>Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları
Etkinlik Başlangıç Tarihi : 29.02.2024
Etkinlik Bitiş Tarihi :03.03.2024
Basım Tarihi :
Ulusal - Uluslararası Grafiği
Toplam Kitap Sayısı : 3
Kitap Adı : Kanatlılarda Sıcaklık Stresini Azaltmaya Yönelik Besleme Stratejileri
Yazar Adı : TOP ŞERMİN
Alan Bilgisi :Sağlık Bilimleri Temel Alanı>Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları
Yayın Evi : Yaz Yayınları
Yayın Dili :Türkçe
ISBN :978-625-6642-64-5
Basım Türü :Elektronik
YIL :2024
Kitap Adı : Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları
Yazar Adı : TOP ŞERMİN
Alan Bilgisi :Sağlık Bilimleri Temel Alanı>Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları
Yayın Evi : BİDGE Yayınları
Yayın Dili :Türkçe
ISBN :978-625-372-209-8
Basım Türü :Elektronik
YIL :2024
Kitap Adı : Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Çalışmaları
Yazar Adı : TOP ŞERMİN
Alan Bilgisi :Sağlık Bilimleri Temel Alanı>Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları
Yayın Evi : YAZ YAYINLARI
Yayın Dili :Türkçe
ISBN :978-625-6642-65-2
Basım Türü :Elektronik
YIL :2024
Proje&Patent&Tasarım
Kapsam Adı - Proje Sayısı Grafiği
Proje Türü - Proje Sayısı Grafiği
Proje Durumu - Proje Sayısı Grafiği
Proje Yılı - Proje Sayısı Grafiği
Toplam Proje Sayısı (YOKSIS) : 3
Proje Adı: Farklı Vejetasyon Dönemlerinde Erzurum (Aşkale) Çayırları ile Yulaf ve Tritikale Otlarının Besleyicilik Değerlerinin Karşılaştırılması
Bitiş Tarihi : 31.01.2024
Proje Konusu :
Proje Konum : Araştırmacı
Proje Türü : Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi
Güncelleme Tarihi : 2025-01-13 22:08:40
Proje Adı: ETLİK PİLİÇLERDE PROBİYOTİK OLARAK SIVI VE LİYOFİLİZE FORMDA FERMENTE EDİLMİŞ DOĞAL LAKTİK ASİT BAKTERİSİ KULLANIMININ BESİ PERFORMANSI, ET KALİTE PARAMETRELERİ, KAN PARAMETRELERİ İLE BAĞIRSAK MİKROFLORASI ÜZERİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI
Bitiş Tarihi : 15.08.2022
Proje Konusu : Bu proje kapsamında etlik piliçlerde probiyotik olarak fermente edilmiş doğal laktik asit bakteri sıvılarının kullanımının besi performansı, et kalite parametreleri, kan parametreleri, bağırsak mikroflorası ve antikor titresi üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Proje kapsamında önceki çalışmalarımızın sonuçları ışığında probiyotik amacıyla sıvı ve liyofilize olarak kullanılacak fermente edilmiş doğal laktik asit bakteri (LAB) sıvılarının hazırlanmasında %3 sükroz katkılı ve 5 gün inkubasyona bırakılarak elde edilen bitki-sıvı karışımı tercih edilecektir. İnkübasyon sonrasında sıvı olarak kullanılacak fermente edilmiş laktik asit bakteri (LAB) sıvıları, kullanım süreleri boyunca bakterilerin çoğalamadıkları ancak yaşamlarını devam ettirdikleri (0 ile +4oC) buzdolabının soğutucu bölme sıcaklıklarında muhafaza edilecektir. Liyofilize formda kullanılacak LAB sıvılarına dondurularak kurutma işlemi uygulandığından depolama ve kullanım sürekliliği oluşturulmuş olacaktır. Çalışmanın hayvan denemesi aşamasında 200 adet günlük broiler civciv (Ross 308) kullanılacaktır. Deneme her biri 50 adet civciv içeren kontrol, Fermente edilmiş doğal LAB (taze-sıvı) ,liyofilize edilmiş doğal LAB ve ticari probiyotik toplam 4 grup her bir grupta 5 alt grup ve her alt grupta da 10 civciv olacak şekilde yürütülecektir. Deneme süresince civcivlere 1. günden 21. güne kadar broiler başlangıç yemi, 22. günden kesim gününe (42. gün) kadar broiler büyütme yemi ve adlibitum içme suyu verilecektir. Çalışmada kullanılacak ticari probiyotik düzeyi üretici firmanın önerdiği düzeyde içme suyuna ilave edilecek, sıvı ve liyolifilize formda hazırlanan fermente edilmiş doğal LAB katkısı da aynı düzeyde içme suyuna ilave edilerek kullanılacaktır. Hayvanların canlı ağırlıkları haftalık olarak tartımla belirlenecektir. Canlı ağırlık kazancı, yem tüketimleri ve yemden yararlanma oranları her hafta yapılan ölçüm veya hesaplamalarla belirlenecektir. Çalışmanın 42. gününde tüm hayvanlar tartılarak ...
Proje Konum : Araştırmacı
Proje Türü : Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi
Güncelleme Tarihi : 2025-01-10 14:22:07
Proje Adı: Etlik Piliçlerde Probiyotik Olarak Sıvı ve Liyofilize Formda Fermente Edilmiş Doğal Laktik Asit Bakterisi Kullanımının Besi Performansı, Et Kalite Parametreleri, Kan Parametreleri ile Bağırsak Mikroflorası Üzerine Etkilerinin Araştırılması
Bitiş Tarihi :
Proje Konusu : Bu proje kapsamında etlik piliçlerde probiyotik olarak fermente edilmiş doğal laktik asit bakteri sıvılarının kullanımının besi performansı, et kalite parametreleri, kan parametreleri, bağırsak mikroflorası ve antikor titresi üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Proje kapsamında önceki çalışmalarımızın sonuçları ışığında probiyotik amacıyla sıvı ve liyofilize olarak kullanılacak fermente edilmiş doğal laktik asit bakteri (LAB) sıvılarının hazırlanmasında %3 sükroz katkılı ve 5 gün inkubasyona bırakılarak elde edilen bitki-sıvı karışımı tercih edilecektir. İnkübasyon sonrasında sıvı olarak kullanılacak fermente edilmiş laktik asit bakteri (LAB) sıvıları, kullanım süreleri boyunca bakterilerin çoğalamadıkları ancak yaşamlarını devam ettirdikleri (0 ile +4oC) buzdolabının soğutucu bölme sıcaklıklarında muhafaza edilecektir. Liyofilize formda kullanılacak LAB sıvılarına dondurularak kurutma işlemi uygulandığından depolama ve kullanım sürekliliği oluşturulmuş olacaktır. Çalışmanın hayvan denemesi aşamasında 200 adet günlük broiler civciv (Ross 308) kullanılacaktır. Deneme her biri 50 adet civciv içeren kontrol, Fermente edilmiş doğal LAB (taze-sıvı) ,liyofilize edilmiş doğal LAB ve ticari probiyotik toplam 4 grup her bir grupta 5 alt grup ve her alt grupta da 10 civciv olacak şekilde yürütülecektir. Deneme süresince civcivlere 1. günden 21. güne kadar broiler başlangıç yemi, 22. günden kesim gününe (42. gün) kadar broiler büyütme yemi ve adlibitum içme suyu verilecektir. Çalışmada kullanılacak ticari probiyotik düzeyi üretici firmanın önerdiği düzeyde içme suyuna ilave edilecek, sıvı ve liyolifilize formda hazırlanan fermente edilmiş doğal LAB katkısı da aynı düzeyde içme suyuna ilave edilerek kullanılacaktır. Hayvanların canlı ağırlıkları haftalık olarak tartımla belirlenecektir. Canlı ağırlık kazancı, yem tüketimleri ve yemden yararlanma oranları her hafta yapılan ölçüm veya hesaplamalarla belirlenecektir. Çalışmanın 42. gününde tüm hayvanlar tartılarak ...
Proje Konum : Araştırmacı
Proje Türü : Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi
Güncelleme Tarihi : 2021-11-01 20:17:17
Proje Türü - Proje Sayısı Grafiği
Proje Durumu - Proje Sayısı Grafiği
Proje Yılı - Proje Sayısı Grafiği
Toplam Proje Sayısı (HÜBAP) : 1
Proje Adı: Etlik Piliçlerde Probiyotik Olarak Sıvı ve Liyofilize Formda Fermente Edilmiş Doğal Laktik Asit Bakterisi Kullanımının Besi Performansı, Et Kalite Parametreleri, Kan Parametreleri ile Bağırsak Mikroflorası Üzerine Etkilerinin Araştırılması
Bitiş Tarihi : 2022-07-28
Tamamlandı Tarihi : 2022-08-15
Proje Bilim Dalı : Sağlık Bilimleri
Proje Durum : Bitti
Ekip : Sadık Serkan AYDIN, Nihat DENEK, Ayfer GÜLLÜ YÜCETEPE, Gülçin BAYTUR, Şermin TOP, Nurcan KIRAR, Mehmet AVCI
Anahtar Kelimeler : Etlik piliç, Probiyotik, Laktik Asit Bakterisi
Bilimsel Faaliyetler
Temel Alan : Sağlık Bilimleri Temel Alanı
Anahtar Kelimeler :
Güncelleme Tarihi : 2022-09-22 11:30:19